JADUAL PENGAJIAN SEPANJANG SEMESTER 1 2012/2013

Selasa, 17 Julai 2012

RAMADHAN SEKOLAH ROHANI“Kedatangan Ramadhan, Kerahmatan Umat”

Menjelang ramadhan yang bakal tiba beberapa hari lagi, Persatuan  Mahasiswa Kelantan Darul Naim ( PERDANA UKM ), mengucapkan selamat  menyambut  bulan Ramadhan.

Sebagai peringatan kita bersama, ramadhan merupakan satu bulan  yang penuh berkat dan dikurnia ganjaran yang berlipat kali ganda dari Allah S.W.T. Keagungan dan keunggulan bulan ini di jelaskan didalam Al-Quran dan As-Sunnah :

Firman Allah Taala :

ãöky­ tb$ŸÒtBu üÏ%©!$# tAÌRé& ÏmŠÏù ãb#uäöà)ø9$# Wèd Ĩ$¨Y=Ïj9 ;M»oYÉit/ur z`ÏiB 3yßgø9$# Èb$s%öàÿø9$#ur 4

(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang bathil). (surah al-Baqarah ayat 185)

Dari Abu Hurairah r.a., katanya:

 Rasulullah s.a.w. bersabda: "Apabila masuk bulan Raamdhan,  terbukalah pintu-pintu
 rahmat dan tertutuplah pintu-pintu neraka serta terbelenggulah syaitan-syaitan (daripada merasuk mangsanya)".(1)
(Hadith Sahih - Riwayat Muslim)
           
Oleh yang demikian, satu kerugian yang besar jikalau kita tidak merebut saham yang diberikan pada bulan ramadhan dengan ‘menyekolahkan’ diri kita pada bulan yang penuh mulia tersebut.

Moga pada bulan ramadhan yang bakal menjelang, kita semua dipermudahkan segala urusan dariNya dengan mengintensifkan diri kita dengan amalan-amalan  ruhaniyyah. Sesi ‘persekolahan’ ini boleh dipadati dengan  3T yang menjadi misi pemerkasaan muslim sejati, iaitu  Tilawah yang kita hayati, dengan membaca ayat-ayat suci al-quran dengan lebih intensif, Tazkiyah, iaitu kita hayati dan amalkan serta hindari  unsur-unsur yang bersifat keji demi kearah penyucian hati dan ta’lim  pula kita hayati dan dekati pelbagai aktiviti keilmuan islamik yang bercorak diskusi, ceramah mahupun motivasi.

Semoga Ramadhan tahun ini ditempuh oleh kita semua di dalam keadaan yang ada peningkatan ke arah kesempurnaan. Selamat menyambut Bulan Ramadhan dengan penuh kesempurnaan iman dan muhasabah.


editor: Farhan Mamat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...