JADUAL PENGAJIAN SEPANJANG SEMESTER 1 2012/2013

Isnin, 19 April 2010

Cinta Si Burung Layang-layang

Salam...

Mungkin ramai dah lihat, sekadar berkongsi buat peringatan untuk semua.

Gambar yang diambil oleh seorang jurufoto yang telah melariskan jualan akhbar di Perancis pada hari ia disiarkan. Di sinilah pasangan (isteri? suami?) kepada burung layang-layang ini terlantar antara hidup atau mati, kerana dilanggar oleh kereta ketika terbang rendah.

Di sinilah ia menghantarkan makanan kepada pasangannya itu, dan menemaninya dengan penuh setia dan kasih sayang..


Sekali lagi ia terbang dan datang membawakan makanan, namun ia sangat terkejut apabila mendapati pasangannya telah mati.. Ia cuba menggerak-gerakkan pasangannya itu, satu keadaan yang jarang dilihat bagi burung atau binatang sepertinya..


Menyedari pasangannya sudah tidak bergerak, dan tidak akan kembali lagi kepadanya, ia mengeluarkan bunyi seolah-olah sedang menangisi pemergian itu dengan hiba..Berdiri di sisi pasangannya yang sudah tidak bernyawa, merasa sedih dengan pemergian itu..
Dan akhirnya menerima hakikat bahawa pasangannya itu telah pergi meninggalkannya buat selama-lamanya, Hidup menjadi sepi...


Begitulah kasih sayang yang Allah ciptakan antara sesama makhluk Nya..
Manusia bagaimana?
Pastinya burung yg ditinggalkan pasangan ... hidup menjadi sepi...
kita manusia..... ???


Manusia sering meninggalkan teman atau kawan ketika susah tetapi igtlah apa yg dilakukan oleh manusia tersebut akan dibalas Allah Taala jgk.
.
Bagi yg berkawan, berkawanlah dengan penuh kerelaan dan keikhlasan.. serta igtlah bahawa Allah menjanjikan ganjaran yg berlipat ganda bagi org yg melakukan kebaikan n niat ikhlas kepada Allah dalam sesuatu perkara atau perbuatan yg baik..tp padah jika sebaliknya..
Sekian..wassalam..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...